perjantai 12. joulukuuta 2014

Kolumbialainen helmi Karibianmerellä: San Andrés

San Andrés on pikkuinen merihevosen muotoinen korallisaari Karibianmerellä, ja meidän asemapaikkanamme vajaan viikon verran. Saarielämälle tuo vajaa viikko oli oikein sopiva aika - paikan ehti koluta läpi perinpohjin. San Andrés kuuluu Kolumbialle, vaikka sijaitseekin maantieteellisesti lähempänä Nicaraguaa kuin Kolumbiaa. Saarella on vaiherikas historia, jonka myötä saarta asuttaa tänä päivänä mm. englantilaisten puritaanien, afrikkalaisten orjien, karibien ja espanjalaisten valloittajien jälkeläisiä. Saarella ovat aikoinaan mellastaneet myös tunnetut piraatit kuten mm. Henry Morgan. Nykyään San Andréksella on vakituisia asukkaita noin 70 000, joskin turistit nostavat väkimäärän korkeammaksi. Englannilla pärjää saarella paremmin kuin mantereella, sillä kieli on jäänyt elämään saarelle historian perinnöksi. Saarella puhutaan myös espanjaa ja kreolia. 

Lensimme San Andrékselle Cartagenasta. Saarelle päästäkseen on maksettava turistivero, joka tällä hetkellä on 25 Usan dollaria. Vero maksetaan lentokentällä ennen koneeseen nousua. Saarella itsellään on helppo liikkua pikkubussilla tai golf-kärryllä. Kyllä! - golf-kärryt on kätevä ja erityisesti turistien suosima liikkumisväline. Tietty muutamia autojakin saattaa mopojen lisäksi teiltä bongata.

Me vuokrasimme pyörät muutamaksi päiväksi, joilla suhasimme vain noin 12 kilometrin pituista saarta eestaas tutustuen sen kauneuteen ja saaristolaisiin. Nautimme letkeistä Karibian rytmeistä, reggaen ensiaskeleista, tropiikin kuumankosteasta ilmasta, polttavasta auringosta, äkkinäisistä saderyöpyistä, sympaattisista saarelaisista (joilla suurimmalla osalla ei ollut hajuakaan Suomesta - paras veikkaus oli Yhdysvaltojen osavaltio...), maukkaista kala-aterioista, kimmeltävästä merestä ja näteistä rannoista. Rannat eivät kuitenkaan saaneet meitä huokailemaan ihastuksesta, sillä pakko tunnustaa, että parempiakin on tullut nähtyä. Erityisesti meri jäi mieleen upeana. San Andrésia ympäröiviä vesiä sanotaankin seitsemän sinen mereksi, meren syvyyseroista johtuvien värivaihteluiden vuoksi.
































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti